Flygplans info - olyckor

Extremt flygrädda läsare varnas!

Jag vill börja med att säga att jag inte är flygrädd det minsta och inte riskmedveten i de situationer där majoriteten är riskmedvetna som tex. vid en flygning, jag kollade på en väldigt, väldigt intressant dokumentär om en flygolycka från American Airlines på tv4. Mycket fastnade i min hjärna och jag känner att min inställningen till de olika riskerna inte förändrats, självklart vet jag om att de kan hända och läser instruktionerna på broschyren i stolsryggen och även uppmärksammar jag säkerhetsinstruktionerna flygvärd/värdinnorna går igenom innan start. Det ända jag känner att jag kan säga att jag är rädd för inom flygning är att om planet skulle bli kapat, nu är säkerhetskontrollen såpass hård att det händer mer sällan än vad det gjorde förr. Jag har väldigt stor respekt för havet och när jag är medveten över att vi flyger över hav kan jag känna ett litet sug i magen av oro...


För chansen att överleva en flygolycka är det säkrast att sitta högst sju rader från en nödutgång på ett flygplan dvs. Om man klarar av och överlever nedslaget och det är nedslaget som är avgörande. Det är därför omöjligt att säga vilken plats i planet som är säkrast att sitta på eftersom ingen olycka är den andra lik.. Dock sägs det att placeringarna vid vingarna är säkrast och mest bastant hållbara men detta är endast om man inte utgår ifrån hur olyckan är.  Experter uppmanar om att man ska ha bältet på under hela flygningen då turbulens kan uppkomma plötsligt, turbulens är ofarliga "luftgropar" stora som små och piloterna har väldigt goda kunskaper och försöker undvika dessa områden som kan orsaka turbulens, vilket kan vara moln och oväder. Endast ett dödsfall på 1900-talet har varit orsaken till turbulens, kvinnan hade inte säkerhetsbältet på sig vid signal och flög upp i taket och spräckte skallbenet. Turbulens utan förekomst av väder kan inte upptäckas på pilotens radar och dyker upp helt oväntad, därav anledningen till att vi passagerare uppmanas att ha säkerhetsbältet på under hela flygningen, detta förekommer dock mycket sällan. 

Det är  väldigt viktigt att titta igenom säkerhetsbroschyren varje gång man flyger vilken ställning du bör inta om du råkar ut för en flygolycka, ju mer du vet destu större är chansen att överleva. Man måste också tänka på hur säkerhetsbältena i ett flyg är konstruerade, de är inte som ett vanligt bilbälte vi är vana vid utan de knäpps i mitten. Detta kan göra en väldigt förvirrad i en paniksituation då man måste få av sig bältet och börjar leta efter vart man ska knäppa av bältet. I de flesta olycksfallen har offret försökt knäppa av bältet precis som de är konstruerat i en bil dvs. På sidan. Jag hörde om en pilot som hade reagerat lika dant, att försöka knäppa av bältet i sidan. En grej att tänka på är att alltid räkna stolarna ifrån en nödutgång du sitter ifall olyckan orsakar strömavbrott och planet blir mörkt eller av annan anledning då det kan vara bra att veta hur många rader du befinner dig ifrån närmaste nödutgång då du har möjligheten att känna dig fram. Kontrollera även din omgivning, var du sitter och med vilka och förbered dig på bästa sätt om en olycka skulle inträffa.
 
Jag kan lätta era dunkande hjärtan med att människor överlever 90% av alla olyckor som inträffar och det händer väldigt sällan. Även att de mest riskfyllda minuterna är starten och fram tills att säkerhetssignalen släckts!









Hoppas jag inte skrämde upp er... Ni måste tänka på att fler bilolyckor inträffar än flygolyckor, de är alltså säkrare att flyga än att köra bil.

Har jag några flygrädda läsare?

Linnéa skriver:

Jag är precis som du, inte ett dugg flygrädd faktist :D

2008-12-29 Kl: 13:17:51
URL: http://hhemligast.blogg.se/
Mini skriver:

Jag har blivit flygrädd..

2008-12-29 Kl: 13:41:06
URL: http://www.carolinelundh.se
Veronica skriver:

Jag har faktiskt aldrig känt någon skräck inför flygning. Jag tycker faktiskt, fortfarande, att det är ganska kul att flyga (:

2008-12-29 Kl: 13:44:38
URL: http://tlypsywee.blogg.se/
Caroline skriver:

Intressant läsning , : ) Verkligen hemskt med flygolyckor ;/

2008-12-29 Kl: 13:45:05
URL: http://carolinemode.blogg.se/
isabelle skriver:

jag är inte flygrädd. visserligen tycker jag inte det är kul att flyga, tycker det är lite obehagligt, men jag är inte rädd.

intressant det där om att man har större chans att överleva om man sitter på en speciell rad.

2008-12-29 Kl: 13:46:14
URL: http://izabellenylen.blogg.se/
Caroline skriver:

JA det har du, haha

2008-12-29 Kl: 13:48:04
URL: http://caroliiinee.blogg,se
Zarah skriver:

Jag är flygrädd!! =/ så jag vet inte varför jag kämpade mig igenom detta inlägg, bilderna var inte så härliga. Fast rädslan har blivit mycket mindre sen jag blev ett THfan, i.o.m alla resor hit och dit haha. Och jag har kommit fram till att jag är mycket räddare när jag flyger tillsammans med någon. Dom 2 senaste gångerna jag flög så reste jag själv, då var jag mycket lugnare. Antagligen för att man lätt skrämmer upp sig själv och varandra när man är fler än en.

2008-12-29 Kl: 13:50:06
URL: http://zizi.blogg.se/
Anna skriver:

Haha jag är så jävla flygrädd så jag hoppade över hela inlägget :P

2008-12-29 Kl: 13:52:04
URL: http://aannapannas.blogg.se/
alexandra skriver:

2008-12-29 Kl: 13:54:44
URL: http://alexandralovetokiohotel.blogg.se/
Anna skriver:

Nu tänker jag verkligen läsa igenom säkerhetsinstruktionerna extra noga nu när jag ska åka hem ifrån min pappa i Norge...

Men jag blev väl inte direkt rädd pga det du skrev, jag tyckte det va bra, för nu kan jag ju tänka på allt det här :D

2008-12-29 Kl: 13:56:06
Emilie skriver:

svälj... n-n-nejdå jag är absolut 100 % inte f-flygrädd!! :D (Y)

2008-12-29 Kl: 13:57:26
URL: http://emmephoto.blogg.se/
alexandra skriver:

Nix jag inte flygrädd,jag har redan sen jag var liten bestämt mig att bli flyvärdinna=)

Jag så en del i programmet,det var mkt lärorik som det där vart man ska sitta,men som du sa det är inte lika i alla flygolyckor=/

Men det är ju lite läskigt det med luftgropar=/



btw:Kanske du träffar mig en dag som flygvärdinna på ett plan,hoppas det!=)



Kram

2008-12-29 Kl: 13:58:04
URL: http://alexandralovetokiohotel.blogg.se/
ica skriver:

jag älskar när du skriver om sånna här saker, du skriver så bra, har sagt det några gånger nu :p du får med så mycket information också!!



2008-12-29 Kl: 14:01:55
URL: http://icaslife.blogg.se/
Linn skriver:

Jag ska flyga på lördag men jag har aldrig vart flygrädd utan tvärtom. Det är jättemysigt att flyga. Jag vet ju vad som kan hända men det är alltid bäst att tänka positivt så jag brukar inte fundera så mycket över olyckor osv för att inte skrämma upp mig själv ;)

2008-12-29 Kl: 14:02:46
URL: http://linnzo.blogg.se/
p skriver:

jag är oftast inte rädd för att flyga, lite pirrig sådär, men jag har heller inte flugit så många gånger i mitt liv.

Det som skrämmer mig mest är landningen.. jag är ALLTID lika orolig över hur lång landningsbanan är och om vi kommer klara av det på den biten.

2008-12-29 Kl: 14:08:06
URL: http://petriss.blogg.se/
Karro skriver:

Det var verkligen intressant att läsa det du har skrivit :) Du skriver verkligen intressant :)

Jag är inte särskilt flygrädd fast jag flyger inte heller så ofa så :P

Det är bra att du varierar lite om vad du skriver.. det blir mkt roligare som läsare att läsa då :)

Och du väljer att skriva om intressanta saker tycker jag :)



Du får ha ett bra nyår :)

Puss!

2008-12-29 Kl: 14:14:14
Iza skriver:

Jag älskar att flyga! Luftgropar var det roligaste jag visste när jag var liten eftersom jag tyckte att det kändes som när man åkte berg&dal bana typ :P



Har flugit utomlands varje år sen jag va 8 månader och den gången jag var som räddast var nog när vi skulle till New York och min hjärna vägrade släppa tanken om hur det gick med World Trade Center... Det var riktigt läskigt, men såklart så gick allt jättebra :)

2008-12-29 Kl: 14:28:26
URL: http://reachthesky.blogg.se/
Vanja skriver:

Jag är flygrädd. Jag skakar som bara den varje gång, allting blir snurrigt och jag bara lutar mig tillbaka med uppspärrade ögon och väntar.

2008-12-29 Kl: 14:30:38
Linnéa G.K skriver:

uhuu, jag är...!

2008-12-29 Kl: 14:32:28
URL: http://lgk.blogg.se/
SEX AND THE CITTY skriver:

Måste bara säga att du är väldigt snygg tjejen!

2008-12-29 Kl: 14:39:12
URL: http://sexandthecitty.blogg.se/
Amandaa skriver:

Mycket bra inlägg, reser ofta och brukar oftast tänka att "inget kommer hända mig" (såklart) och jag struntar i bältet ibland osv. Har heller aldrig varit rädd för turbulens men när du skrev om kvinnan som flög upp i taket och spräckte skallbenet blev jag lite rädd. Så nästa gång ska jag verkligen ha bältet på mig under hela flygresan haha .



Du borde skriva mer såna här allvarliga inlägg. Du är både söt och väldigt smart =) Din blogg är verkligen intressant.

2008-12-29 Kl: 14:46:31
Linn skriver:

Erkänner!

Jag är dygn flygrädd. Säger jag som aldrig har flygit. Men panik tar över såfort jag ser ett plan och vill inte täka tanken att vara i luften i ett. Jag har provat och suttit i ett flygplan och det var det värsta jag gjort. Så jag flyger inte föresn Bill Kaulitz sitter brevid mig.;)

2008-12-29 Kl: 15:03:00
Antonia skriver:



När jag var mindre var jag väldigt flygrädd och varje gång jag skulle flyga fick jag "kramp" i magen.

Men nu är jag inte flygrädd alls. Nu är det jag som får offra min hand som stöd till min syster, haha =)

2008-12-29 Kl: 15:17:03
URL: http://eacjonsson.blogg.se/
chamsine skriver:

Sad....btw nice blogg :D check ours out

2008-12-29 Kl: 15:25:54
URL: http://chamsinenews.blogg.se/
carro skriver:

har frågestund i bloggen, ställ din fråga där :D



puss



min pojkvän är flygrädd, men inte jag :)

2008-12-29 Kl: 15:28:24
URL: http://carolineamandaanette.blogg.se/
Sofia skriver:

bra inlägg!

är dock inte alls flygrädd, som tur är.



jag skulle gärna vilja ha den låten, haffar dig nästa gång vi är ute på msn samtidigt! osis med din th dvd, vad ska du göra med den? skickar dom den till sverige? du behöver väl inte beställa en ny? :S

2008-12-29 Kl: 15:33:35
URL: http://sofiabengtsson.blogg.se/
Caroline skriver:

håller med dig att man blir orolig när man flyger över hav. När vi åkte till Spanien så var vi över medelhavet och då började flygplanet liksom åka upp och ner lite, det var säkert inget farligt, men jag blev jätterädd och fick ont i magen haha.

2008-12-29 Kl: 15:46:20
URL: http://littlemisssunshiiiine.blogg.se/
Tobias skriver:

jag älskar att flyga :D haha

2008-12-29 Kl: 16:43:34
URL: http://grymtroligperson.blogg.se/
Jenny skriver:

För mej är de som för dej, jag är inte räddj ag kan tycker till och med att det är kul att flyga men visst i baland kan de komma så man får litesug i magen, och de gångerna är de inte kul:D jag bor i norrbotten och vi var till Cypern i Augusti de här året, vi flög från kallax i Luleå och när vi kom hem och skulle landa så var de som att planet skulle vältas och sen dess så gillar jag inte att landa och lyfta. Det har åskat när jag har flygit och då är de smått läskigt planen är ju säkert byggda och Flygvärdinnorna kan svara om man har någon fråga så egentligen är de inget att vara rädd för:D



de var de jag ville säga:D kika gärna in i min blogg och lämna ett spår efter dej:D



pussar till dej Mirre<3

2008-12-29 Kl: 16:43:55
URL: http://jeeennny94.blogg.se/
Sofie skriver:

Njäe, där emot en som ska utbilda sig till pilot ;D

2008-12-29 Kl: 17:08:39
URL: http://pushitpushitreal.blogg.se/
felicia skriver:

OM hhaha ! är skiträdd. fast det har faktiskt blivit bättre :)

2008-12-29 Kl: 17:09:59
Nathalie skriver:

Det där gjorde mig inte mindre flyrädd, inte mer heller iofs =) Men fan va rädd jag är för att flyga, mådde illa, hade ont i magen o va skakis när jag skulle till london med skolan .. haha fast det va iofs första gången jag flög och folk hade skrämt upp mig innan avfärd .. Men sen när vi väl va i luften så va det inget fara längre =) När vi skulle hem va jag den lugna av oss medan dom som va mer flygvana nästa sket knäck ;) Dock hade den stora flyplatsen i london blivit bombhotad och grejer då , men ändå vart jag lugn då . ( vi åkte från en mindre flygplats)

2008-12-29 Kl: 17:24:09
Elin skriver:

Den mest fascinerande flygolyckan är ju kraschen på bilden du har längst ner, den har jag läst väldigt mycket om.

2008-12-29 Kl: 17:42:14
URL: http://sarahandelin.blogg.se/
Ellen skriver:

Jag är definitivt en flygrädd läsare xD Usch, jag hatar att flyga, det är asläskigt. Fast va väl bra att läsa texten. Den påverkade mig inte så mycket på det sättet att jag blev mer eller mindre rädd, utan den va bara mest bra att läsa just för informationens skull :)

2008-12-29 Kl: 18:01:06
URL: http://widstrands.devote.se
isabel skriver:

jag är verkligen super flygrädd,

har tackat nej till flera utlandsresor

tack vare det.. jag vågar helt enkelt

inte :P

2008-12-29 Kl: 18:31:33
URL: http://isabelrebeccca.blogg.se/
Indrah skriver:

Hej. Intressant inlägg. Jag är väldigt flygrädd och hatar varje sekund i flygplanet. Trots att jag både flyger ofta och ganska långt och att jag dessutom är tillsammans med en pilot sedan flera år verkar det inte finnas någon bot för mig. Även om jag vet det mesta om flygplan och säkerheten kring dem!

2008-12-29 Kl: 18:51:52
URL: http://indrahscloset.blogspot.com
maritta skriver:

Ingen flygrädd läsare här inte. Jag älskar att resa. :)

2008-12-29 Kl: 18:58:13
URL: http://marittas.blogg.se/
sara skriver:

jag älskar att flyga, start och landning är bäst, men jag vet ju inte hur man skulle reagera i en olycka :S tack för informationen! :)

2008-12-29 Kl: 19:05:43
Susanna skriver:

Jag är livrädd för att flyga, och det skäms jag inte över!.. När jag reste till Gran Canaria i påskas så hade jag inte varit rädd men sen då planet körde ut på startbanan... då... var jag rädd

2008-12-29 Kl: 19:18:24
URL: http://summerdance.blogg.se/
Anonym skriver:

Väldigt intressant & bra läsning :D. Nej jag är väll lite flygrädd sådär, såklart man tänker att det Kan hända något med planet. Men mer än så är det inte.

Det med bältena var intressant, kanske ska ha på mig det under stärsta delen av resan iallafall :). Om man bara sitter & läser t.ex så kan man ju lika bra ha på sig bältet.

2008-12-29 Kl: 19:44:20
linnea skriver:

Jag är livrädd för att flyga men "måste" göra det flera gånger om året då jag har familj i norrland och det är smidigare & billigare än tåg som tar 16 timmar... så nu har jag fått lära mig att åka ensam, men det är hemskt! Sätter mig också alltid längst fram, korkat för tänk om flygplanet skulle åka rakt ner i marken med nosen före!? Då vore jag nog illa ute.. men det är väl större risk att man krockar med en bil än att en flygolycka sker. Så jag har kommit på att det är sjukt onödigt och tar både energi & tid att springa omkring och oroa sig för flygolyckor då man kan vara med om värre saker på marken, oavsett om man är i en bil eller utanför!

2008-12-29 Kl: 20:11:19
URL: http://linneah.devote.se
David skriver:

jag har aldrig åkt flygplan :P så jag vet inte hur det känns

2008-12-29 Kl: 21:02:12
URL: http://frattelo.blogg.se/
Andrea skriver:

ohh fy fan, varför läste jag nu detta?? JAG SKA NÄMLIGEN FLYGA IMORGON!!!

2008-12-29 Kl: 21:14:48
URL: http://livetsomandrea.blogg.se/
dilnaz skriver:

oohja, jag är jävligt flygrädd! åtminstonde vid start och landning. och vid turbulens tror jag jag ska dö, så jag tackar ALLTID för familjen, vänner, alla bloggar som har hjälpt mej och såklart tackar jag tokio hotel. för man vet aldrig xD <3

2008-12-29 Kl: 21:18:57
URL: http://diilnaz
Isabelle skriver:

Nej! :D:D Min bror och hans tjej är båda piloter och jag flög första gången när jag var 8 månader gammal och har flygit minst 50grr efter det. JAG ÄLSKAR ATT FLYGA.

2008-12-29 Kl: 22:31:59
Milli skriver:

Usch ja fyfan, det värsta som finns är att flyga, man har NOLL kontroll. Ur en bil kan man stiga av, ur en buss kan man stiga av, ur ett tåg kan man stiga av, ur en båt kan man simma, och kämpa.. men i ett flyg, så dör man oavsett vad som händer. En sak är säker - man kommer alltid ner! ... brrr...

2008-12-29 Kl: 23:23:16
URL: http://milliandersson.blogspot.com
jessy skriver:

jag vågar inte läsa det haha:S

2008-12-30 Kl: 00:37:23
URL: http://chessdo.blogg.se/
Andrea skriver:

scary!

2008-12-30 Kl: 05:04:27
URL: http://www.andreakm.blogspot.com
Sanna skriver:

Jag ar inte direkt flygradd, ar mest nojjig infor incheckningen och ar radd att jag ska missa planet (tidspessimist) sen ar jag alltid orolig att jag ska forlora mitt bagage. Ska till sverige om tva veckor och det ar en jobbig flygresa (LAX-PARIS-KASTRUP) inbillar mig alltid att det ska bli ratt kul att flyga, lasa tidingar se film osv...Sen nar jag sitter dar e jag sjuuukt rastlos. Ska kopa somntabletter denna gangen sa jag kan sova, har aldrig lyckats sova mer an en kort stund pa plan forr.

2008-12-30 Kl: 07:44:53
URL: http://sanna1986.blogg.se/
Gigi skriver:

Intressant inlägg =)

Äääälskar att flyga, har gjort det säkert över tusen gånger sen jag var 1 år gammal, bott i olika länder, men nångång måste man väl dö hehe, och jag sitter alltid vid vingen! ^^

Btw det finns en dokumentär om olyckan på sista bilden, mycket intressant!

2008-12-30 Kl: 13:18:37
URL: http://gigi-sotomayor.blogspot.com
sara skriver:

Jag har alltid i tanken när jag sitter på ett plan att vad som helst kan hända när som helst. Men jag tycker ändå om att flyga.

2008-12-30 Kl: 14:29:15
URL: http://sarahogbergs.blogg.se/
matilda skriver:

jag får panik av att gå in på en flygplats och min mage vänder sig ut och in när jag ser plan på TV`n ..så jag vet inte hur jag skulle reagera om jag ng gång skulle tvingas flyga..



jag är till och med nervös när jag åker bil,.speciellt knyter sig magen när det går över 100 km/h och TÅG..aldrig !

2008-12-30 Kl: 19:12:26
Malin skriver:

Jag är så sjukt flygrädd så jag sitter och gråter i planet innan det ska lyfta, sen var jag nyligen utomlands då chauffören landade utanför flygbanan och jag höll på att avlida. Jag grinade, skakade och svettades. Jag läste inite inlägget :)

2008-12-31 Kl: 18:00:20
URL: http://Maliinoystila.blogspot.com
mmila skriver:

själv älskar jag att flyga ! det är en sån härlig känsla när man hör flygvärdinnorna när dom pratar i dom där "mikrofonerna" ;d och när man lyfter och landar , när man åker så fort på marken :)

ÄLSKAR ATT FLYYYYGAAA ! när jag var liten ville jag bli flygvärdinna och det vill jag nu med. så vi kanske ses ;)

2008-12-31 Kl: 23:33:07
Emelie skriver:

Jag är flygrädd :|

2009-01-01 Kl: 13:59:15
URL: http://emmiish.blogg.se/
Pernilla Nilsson skriver:

jag är jätte flygrädd! fyyy

2009-01-01 Kl: 23:40:32
URL: http://pnilsson.devote.se
victor skriver:

är inte flygrädd ett dugg ska till och med flyga idag

2009-06-22 Kl: 12:49:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



RSS 2.0